Paris’te moda haftası devam ederken hayvanseverleri kızdıran Kylie Jenner’ın giydiği Schiaparelli imzalı aslan başlı elbiseden sosyal medyada gündem oldu.
Biz sadece şehirde en son neler olup bittiği ile yetinmez, ilgimizi çeken her konuda dünyada neler konuşulduğunu yakından takip ederiz. Paris’te moda haftası devam ederken hayvanseverleri kızdıran Kylie Jenner’ın giydiği Schiaparelli imzalı aslan başlı elbiseden sosyal medyada birçok meme ile karşımıza çıkan Doja Cat’in otuz bin adet taştan oluşan kıyafetine kadar moda ve değişen hızlı trendler hepimizin gündemindeydi. Bir de bunun üzerine geçtiğimiz salı günü açıklanan Akademi Ödülleri adaylarını düşününce dostlarımızla şehirde buluştuğumuz etkinliklerde çok fazla konuşmamız gereken konu vardı. O zaman bu hafta dünya gündemini yakından takip ederken şehrin nabzını tuttuğumuz yoğun bir öneri listesi ile posta kutunuzdayız!
Keşfi bol bir hafta olsun!
Keyifli okumalar,
theMagger EkibiOkuma Süresi: 6 Dakika
👣 İSTANBUL | Nereyi keşfetsek?
Biz bu hafta İstanbul’un izini, bir dönemlerin şık İstanbullu hanımefendilerinin ve fötr şapkaları beyefendilerinin sohbetlerine ve aşklarına şahit olan pastaneler üzerinden sürüyoruz. Şiirlerde, filmlerde ve anılarda yer edinmiş İstanbul pastanelerinin geçmişine doğru aşağıda bir yolculuğa çıkıyoruz.
Bizim vazgeçemediğimiz pastaneler arasında; Kadıköy’de yüz senelik tarihi boyunca bir dönemin Türkiyeli edebiyatçılarının uğrak noktası olan ve bizim her yılbaşı koşarak yenilenen vitrinini görmeye gittiğimiz Baylan Pastanesi, Beyoğlu Meşrutiyet Caddesi’nde tabaklarından dekorasyonuna kadar her detayıyla kendimizi 20.yüzyılın başlarında Paris’te geçen bir filmdeymişiz gibi hissettiğimiz Patisserie de Pera ve şu an için pastane kültürü çok yaygın olmasa da hepimizin yolunun çocukken mutlaka geçtiği, dip dibe oturduğumuz masalarda yanımızdakilerin sohbetlerine dahil olduğumuz İnci Pastanesi. Bir de şu an kapalı olsa da biz her İstiklal Caddesi’nde yürürken içeriyi görebilmek adına cama başımızı rastladığımız Markiz Pastanesi’nden vazgeçmedik. Eğer İstanbul’u pastanelerinden ve hikâyelerinden izini sürmek isterseniz Deniz Yılmaz Akman’ın İstanbul’un Tarihî Pastaneleri yazısının peşine düşebilirsiniz.
🍽️ MEKÂN | Nerede, ne yesek?
Bizim İstanbul’un en sevdiğimiz yönlerinden biri de yedi tepesinde ayrı kültürlerin mutfaklarını deneyimleyebilmemiz. Bir mahallenin girdiğimiz ara sokağından yemekleri ile geçmişe çıktığımız restoranlar, evimizin altına açılan yeni bir kafe ile tat notlarını çıkardığımız yeni nesil kahveler, en işlek sokağa açılan yeni sokak lezzetleri dükkânı ile biz şehri yemekleri ile keşfe çıkmaya bayılıyoruz!
Bu hafta bizim radarımıza girenler sevgili Magger Naz Kavas’ın önerileriyle Caddebostan’da kahvenin yanında kruvasanları ve tatlıları ile yeni favorilerimizden Carlen, Galata’da tarihî hikâyelerden aldığı ilhamla otantik bir mutfak oluşturan Eugenie ve geçtiğimiz kasım ayında Galata’da açılan samimi ortamı ve çeşit çeşit sandviçleri ile Buffet Galata oldu.
📎Siz de bizim gibi bir mekâna rezervasyon yaptırırken patili dostlarınızı da dahil etmek istiyorsanız Melis Büyükerk’in Hayvan Dostu Mekânlar önerisine bakabilirsiniz.
🎞️ SİNEMA & TV | Ne izlesek?
Geçtiğimiz günlerde açıklanan 95. Akademi Ödülleri adaylarından sizin en dikkatinizi çekenler hangileri oldu? Biz bu hafta adaylar arasında daha önce izleme fırsatı bulamadıklarımızı listelerimizin üst sıralarına doğru alırken önümüzdeki günlerde izleyeceğimiz en yeni içerikleri de aşağıya sıralıyoruz.
Bu hafta 29 Ocak’ta Beykoz Kundura’da Portrait of a Lady on Fire ve Petite Maman’ın yönetmeni Céline Sciamma’nın senaryosunu Gilles Paris ile üstlendiği ve yönetmenlik koltuğuna İsveçli Claude Barras’ın oturduğu Kabakçığın Hayatı animasyonunun özel gösterimi var. Animasyon, merkezine bir polis memurunun yardımı ile yetimhanede yeni bir aile kurmayı öğrenen Courgette takma adlı dokuz yaşında bir çocuğu alıyor.
Bu hafta çevrimiçi gösterimleri için geri sayıma başladığımız içerikler arasında; MUBI’de 27 Ocak’ta çağdaş korku sinemasının en önemli yönetmenlerinden Ari Aster’ın korkunç olaylar için illâ karanlık olması gerekmediğini bize gösteren ve tamamen aydınlık bir havada geçen Midsommar filmi, 28 Ocak’ta Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun şehrin getirdikleri ile ikili ilişkilerin tutkularını ve yıkışlarını merkezine alan Birlikte Öleceğiz ve 29 Ocak’ta Yunan Garip Dalgası’nın öncülerinden Yorgos Lanthimos’un yakınlarını kaybeden kişilerin yas sürecini rahatlatmak amacıyla kurulan bir şirketi merkeze adığı Alpeis; Netflix’te 27 Ocak’ta Jonah Hill, Eddie Murphy ve Julia Louis- Dreyfus gibi oyuncuları ile dikkat çeken Kenya Barris’in modern hayatta aşkları ve aile dinamiklerini masaya yatıran yeni dizisi You People, 31 Ocak’ta Diane Morgan’ın başrolünde tarihin en önemli ânlarına yanlış açılardan bakıp duracağımız Cunk on Earth, 31 Ocak’ta bir dönemin ikonik isimlerinden Pamela Anderson’ın hayatına bir kez daha bakacağımız fakat Anderson’ın izni alınmadan çekildiği için eleştirmenler tarafından bir sömürü olarak değerlendirilen Pamela Anderson: A Love Story belgeseli ve 2 Şubat’ta bir grup dostun ölümcül bir laneti uyandırdıkları Freeridge dizisi var.
Bu hafta filmleri vizyondan takip etmek isteyenleri Başka Sinema’da Maskeli Balo filmi bekliyor. Cannes Film Festivali’nde açılışını yapan La Belle Epoque’un yönetmeni Nicolas Bedos’un yeni filmi, yönetmenin modern zamanda yaşanan ikili ilişkiler hakkında şahsi kabusunu yansıtıyor.
📎Bizim bu hafta en çok konuştuğumuz filmlerden biri geçen hafta vizyona giren Babil oldu! Eğer siz de filmi yakından takip etmek isterseniz; Sine Magger’ın Babil yazısı ile daha fazla bilgi alabilirsiniz.
📎Eğer bizim gibi felaket üzerine olan hikâyeleri takip etmeyi seviyorsanız Eralp Alper’in The Last of Us incelemesi ile HBO’nun en yeni dizisi hakkında bütün detaylara ulaşabilirsiniz.
🎨 SANAT | Nereleri ziyaret etsek?
Dijital sanat dünyasının sınırlarının hızlıca gelişmeye devam ettiği bugünlerde yapay zekâ tarafından oluşturulan sanat eserleri hiç olmadığı kadar gündemimizde. Microsoft’tan Silikon Vadisi titanlarına kadar teknoloji şirketleri yüksek miktarda yatırımlarda bulunurken sanatçılar tarafından hak ihlâlleri ve sanatın felsefi tartışmaları Twitter’da #NotoAIArt hashtag’inde sürüyor. O zaman bir yandan dijital sanat dünyasında neler olduğunu takip etmeye devam ederken bir yandan da şehirde insan elinden çıkan eserleri bir araya getiren en yeni sergilerde bu hafta görüşmek üzere!
Geçtiğimiz hafta ziyaret ettiğimiz sergiler arasında; 31 Ocak’a kadar Yapı Kredi bomontiada’da Nesrin Yılmazer’in ücretsiz gerçekleşen Heykeller kişisel sergisi, 20 Şubat’a kadar PG Art Gallery’de alışık olduğumuz bedenleri ve nesneleri eğip bükerek yeni anlamlar kazandıran Bildiğin gibi değil! grup sergisi ve 25 Şubat’a kadar C.A.M Gallery’de farklı disiplinlerden sanatçıların umut üzerine ortak bir temada buluştukları Fragments grup sergisi var.
Bu hafta ziyaret edeceğimiz sergiler arasında; 27 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin dikkat çeken çağdaş sanatçılarından Tijen Çetiner’in İstanbul’un şık, kibar ve nezih dönemlerine selam gönderdiği kişisel sergisi Tijen Çetiner Resim Sergisi ve 3-5 Şubat tarihleri arasında dünyada eş zamanlı yedi şehirde gerçekleşen sanal gerçeklik sergisinin bir ayağının İstanbul Müze Gazhane’de sergileneceği Virtual Landscapes var.
📎Pilevneli Galeri’nin en yeni sergisi Dudaklarımı Öp Kalbimi Hançerle hakkında daha fazlası Ceren Kandemir’in Ali Elmacı ile sohbetinde.
📎Söz konusu yapay zekâdan açılmışken Akbank Sanat’ın yapay zekâ ve sanat ekseninde deney yapan sanatçıları bir araya getirdiği sergi hakkında bütün detaylar Artsy Magger’ın Dijital Sezgiler yazısında.
🎭 TİYATRO | Ne seyretsek?
Oscar Wilde, tiyatroyu bir insanın duygularını dolaysız olarak paylaşabileceği en önemli sanat dalı olarak tanımlar. Senelerdir perde açıldığı zaman izlediğimiz oyunlar değişmiş ve farklı hikâyelere dönüşmüş olsa da her zaman insanlığa dair bir hikâye izleriz. O zaman bu hafta insanlık hikâyelerine farklı karakter üzerinden yaklaşacağımız oyunları aşağıya bırakıyoruz.
Bu hafta takip ettiğimiz oyunlar arasında; 27 Ocak’ta Cevahir Salon’da bir polisiye yazarının yeni projesi için araştırma yapmaya gittiği akıl hastanesinde karşılaştıklarını anlatan Ermişler ya da Günahkârlar, 28 Ocak’ta Moda Sahnesi’nde Mert Fırat başrolünde ikili ilişkilerdeki kontrolden çıkan kıskançlıkları konu edinen Bütün Çılgınlar Sever Beni, 29 Ocak’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda pavyonda tuvaletçilik yapan Ayten’in hayata dair duyduğu öfkeleri parça parça anlattığı hikâyeler ile öğreneceğimiz Herkes Kocama Benziyor, 30 Ocak’ta DasDas’ta geçtiğimiz sene 11. Yeni Metin Festivali’nde açılışını yapan ve merkezine modern dünya kaygılarını komik bir dil ile alan Reka Kolektif’in ilk oyunu Aşalım Bunları, 31 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Guardian dergisi tarafından “feminist bir Tarantino” benzetmesi alan ve iki zıt kardeşin babaları ile olan çarpık ilişkilerinin anlatıldığı Timsah Ateşi, 1 Şubat’ta Kültüral Performing Arts’ta yüzyıllar önce erkekler tarafından inşa edilen yasaların birer birer yıkılacağı Prima Facie, 2 Şubat’ta Oyun Atölyesi’nde Afife, Sadri Alışık, Dileklerarası gibi birçok önemli tiyatro ödülünde başarı ile dönen genç bir trans kadının başından geçenleri gerçekten alınan ilhamlar ile kurgulayan Eylül, ve tekrar 2 Şubat’ta Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda çoğu kadının hikâyesini “yeterince kurban, yeterince suçlu veya yeterince üzücü” olmadığı için anlatmaya değer görmeyen düzene baş kaldıran Kertenkelenin Ardında var.
🗓️ ETKİNLİK | Nelere katılsak?
Kışın geldiğini hissedemediğimiz bugünlerde İstanbul hiç olmadığı kadar hareketli! Bir yandan şehrin dört bir yanından yeni yoga stüdyoları ve müzik deneyim alanları haberleri alırken bir yandan da konserler, partiler, atölyeler son hız devam ediyor. Bu hafta şehrin sunduklarından sonuna kadar faydalanmak isteyen Magger’lar ile aşağıdaki etkinliklerde buluşuyoruz.
Önümüzdeki günlerde katılmayı planladığımız etkinlikler arasında; 27 Ocak’ta St. Antuan Kilisesi’nde dünyanın dört bir yanından gelen çağdaş klasik eserlerini “Uzak” temasında buluşturacak Başak Doğan şefliğinde Chromas konseri, 27-28 Ocak’ta Salon İKSV’de etnik türleri deneysel tonlarda harmanlayan İstanbul temelli progresif rock grubu Nekropsi konseri, 28 Ocak’ta Babylon’da Radyo Eksen’in DJ’lerinin bizi saatlerce janralar arası dans ettireceği Radyo Eksen Partisi, 28 Ocak’ta şehrin çağdaş sanat noktalarından Akbank Sanat’ta 90’ların sonlarından itibaren beraber üreten Alper Maral ve Mert Topel’in albüm lansmanlarını gerçekleştirecekleri Akbank 30. Yıl Konseri, 29 Ocak’ta İstanbul’a 45 dakikalık konumu ile doğada nefes aldığımız Casa Lavanda’da şehrin en sevdiğimiz kokteylcilerinden Twins Cocktails Lab.’ın düzenlendiği Kokteyl atölyesi, 29 Ocak’ta Hope Alkazar’da co-working alanı için laptop standlarının tasarlanacağı Onaranlar Kulübü ile Mobilya Üretimi atölyesi, 31 Ocak’ta 1kitap1mekan sosyal medya kurucusu Duygu Özdemir ile Narmanlı Sanat ortaklığında yedinci defa çevrimiçi olarak gerçekleşecek üç aylık Kitap Kulübü, 1 Şubat’ta Zorlu PSM’in en sevilen etkinliklerinden Lokalize’de folk ezgilerini Avrupai tınılar ile birleştiren şehrin alternatif şarkıcısı Can Ozan konseri ve 3 Şubat’ta Borusan Müzik Evi’nde İstanbul Devlet Opera ve Balesi brass sanatçıları tarafından kurularak cazdan türkülere kadar geniş bir repertuvarda dinleyicilerine ulaşan Brassolist topluluğunun konseri var.
🔥Heyecanlıyız; Das3917 ve Tanrı Misafiri’nin ortaklığında 3-5 Şubat’ta düzenlediği Şehirden Kaçış: Erciyes Dağı etkinliği için yerlerimizi ayırdık. Ayrıca önümüzdeki günlerde açılacak şehrin yeni yoga stüdyosu Koşuyolu Yoga ve yeni müzik deneyim alanı Frankhan için de geri sayıma başladık!
🐥 MİNİK MAGGER | Çocuklar ile Ne Deneyimlesek?
Sizin de geçtiğimiz günlerde çocuğunuzla gerçekleştirdiğiniz bir sohbette kahkahalara doyamadığınız bir ân oldu mu? Biz minik Magger’ların kendilerini ve şehri keşfederken bizi çocukluğumuza götürdükleri zamanları çok seviyoruz. Bu hafta çocuklar ile ilkleri keşfederken keyfimizin bol olacağı etkinlikleri sıralıyoruz.
Okulların tatile girdiği bu dönemde minik Magger’ları şehirde Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği bir şenlik bekliyor. 5 Şubat’a kadar süren Yarı Yıl Şenliği’nde; oyun ve spor atölyeleri, tiyatro oyunları ve konserler bulunuyor!
Bu hafta minik Magger’lar ile katılacağımız atölyeler arasında; 28 Ocak’ta Müze Gazhane’de 4-8 yaş arası çocukları iklim krizi hakkında bilinçlendirmek amacı ile düzenlenen Çocuklar için İklim Krizi ve Çevre Farkındalığı, 29 Ocak’ta İş Sanat’ta Türkiye İş Bankası’nın reklamlarından alınan ilhamlar ile 8-9 yaş arası çocukların kendi sosyal medya reklamlarını hazırlayacakları Stop Motion ile Viral Reklam, 29 Ocak’ta Oyun Atölyesi’nde 6-12 yaş arası çocukların Kübizm akımı üzerine konuştuktan sonra kolajlar ile Pablo Picasso’nun Gitar tablosunu tasarlayacakları Kübizm Nedir?, 31 Ocak’ta İş Sanat’ta 4-6 yaş arası çocukların masal dinletisine katılmalarının ardından dinlediklerinden yola çıkarak kendi dinazor temalı resimlerini çizecekleri Sakar Cadı Vini ve 2 Şubat’ta Müze Gazhane’de 9-12 yaş arası çocukların kendi çizgi romanlarını yaratacakları Eda Oral ile Çizgi Roman Atölyesi var.
Önümüzdeki günlerde minik Magger’lar ile katılabileceğimiz oyunlar arasında; 28 Ocak’ta Zorlu PSM’de çocukluğumuz ikonik masallarından birini tekrar keşfedebileceğimiz Peter Pan ve Varolmayan Ülke, 29 Ocak’ta İş Kuleleri Salonu’nda Yekta Kopan’ın kaleminden ve Lerzan Pamir’in yönetmenliği ile Pinokyo hikâyesine bu sefer teknoloji üzerinden şahit olacağımız Robot Pinokyo ve 29- 31 Ocak tarihleri arasında Zorlu PSM’de kendini bilgisayar oyunlarına kaptıran Kiraz’ın sanal dünyanın içine dalarak ikonik masal karakterleri ile maceraya çıktığı Kusursuz Dünya Müzikali var.
Bu hafta çocuklar ile seyredebileceğimiz iki nefis vizyona giren animasyon; 27 Ocak’ta yeraltı kaynakları yüzünden yok olma tehlikesinde bulunan Amazon ormanlarını kurtarmak için cesur bir serüvene çıkan Ainbo ve on yılın ardından Şrek evrenine çok sevilen bir kanun kaçağı ile geri döneceğimiz Çizmeli Kedi.
🎶 MÜZİK | Ne dinlesek?
Şehirde konserlerin sesleri yükselirken uzun zamandır yeni bir albüm yayımlamayan gruplardan da bizi çok sevindiren haberler geliyor. Bu hafta çok sevdiğimiz şarkıcıların yeni albümlerinden dinlemeye doyamadığımız grupların yeni teklilerine kadar radarımıza girenleri aşağıya bırakıyoruz.
Bu hafta radarımıza giren en yeni tekliler ve albümler arasında; Mac DeMarco’nun Los Angeles’tan Utah’a uzanan yolculuğunda aklından geçenlerin döküldüğü Five Easy Hot Dogs enstrümantal albümü, 2021 Eurovision birincisi Roma temelli rock grubu Måneskin’in geçtiğimiz aylarda yayımladıkları teklileri ile albümü yavaş yavaş tanıtmaya başladıkları RUSH! albümü, Grammy’den Billboard’a kadar birçok müzik ödülünü toplayan Sam Smith’in duygularını göstermekten çekinmediği Gloria teklisi, sesini duyduğumuz ân bir duygu şölenine kapıldığımız Yellow Days’in kendi bakışından gerçek sevgiyi anlattığı Soul Smile teklisi ve her şarkısı ile en iyi 10 listelerine ânında giriş yapan Ed Sheeran’ın geçtiğimiz sene hayatını kaybeden dostu Jamal Edwards’a adadığı F64 teklisi var.
📎15 senelik bir aranın ardından geri dönmeye hazırlanan The Cure grubu hakkında tüm detaylar Gürkan Sonat’ın The Cure retrospektif yazısında.
📚 KİTAP | Ne okusak?
Hepimiz seneler boyunca okuduğumuz her kitabı detaylı olarak hatırlamıyor olsak da bazı hikâyelerin içinde unutamadığımız ânlar vardır. O zaman bu hafta üzerinden ne kadar geçerse geçsin yanımızda taşıyacağımız hikâyeleri sıralıyoruz.
Bu hafta raflarımıza girmek üzere olan kitaplar arasında; sosyal medyada psikoloji üzerine yaptığı paylaşımlar ile takip edilen Buğra Mısri’nin öz farkındalık yoluna çıkanları desteklemek amacı ile tasarladığı Terapi Günlüğüm, Türkiyeli çocuk yazarı ve şair Gülsüm Cengiz’in günümüzün en büyük meselelerinden biri olan mültecilik ve savaş kavramlarını şiirlerine taşıdığı Başka Bir Gökyüzünün Altında ve 1 Şubat’ta son dönem Amerikan edebiyatının en dikkat çeken isimlerinden Lorrie Moore’un yaşama tutunma arzusundaki farklı insanların hikâyelerini anlattığı Amerika Kuşları var.
🎧 PODCAST | Ne takip etsek?
Nike markasının eski kurucu ortağı ve girişimci Phil Knight, girişimcilere kurallara göre oynamalarını ama vahşi olmayı unutmamalarını öğütler. Biz de bu hafta yeni bir iş planı olan Magger’lardan sektörün nabzını yakından tutmak isteyenlere kadar girişimcilik ve işletme üzerinden radarımıza giren podcastleri inceliyoruz.
Bu hafta radarımıza giren podcastler arasında; kendi işini yönetenlere finans sektörü hakkında destek vermeyi amaçlayan Norma Podcast, şirket kurulumundan vergilere kadar şirket açma yolunda olanların bilmesi gerekenlerin merkeze alındığı Mükellef Podcast ve araştırma şirketi IPSOS Türkiye’nin iş dünyasındaki gündemleri araştırmalar ve konunun uzmanları ile gerçekleştirilen sohbetler ile tartışan Hakikaten var.
✍️Bu hafta dopdolu geçen gündem hakkında sizin yorumlarınız neler? Oscar’a yeni aday gösterilen bir yönetmenin filmografisinden yakın zamanda katıldığınız bir sergiye kadar bütün değerlendirmelerinizi ve keşiflerinizi bizimle buradan paylaşabilirsiniz.